Gıda Mühendisi, gıda ham maddelerinin besin
değerini kaybetmeden standartlara uygun
olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını
ve depolanmasını planlayan, uygulamasını
yürüten ve yeni sistemleri geliştiren
kişidir.
Gıda Mühendisleri;
• Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden
uzun süre korunması, ham maddelerden
daha verimli olarak yararlanılması,
artık maddelerin değerlendirilmesi
konularında araştırma yapar,
• Yaptığı araştırmalar doğrultusunda, yeni
ürünlerin oluşturulması ve daha ekonomik
üretim tekniklerinin geliştirilmesine
yönelik projeler hazırlar, bunların uygulanmasını
sağlar,
• Üretim sırasında çıkabilecek sorunları
teknik bilgi ve becerisiyle gidererek, işlerliğin
devamını sağlar,
• Üretici olarak diğer üreticilerle rekabet
edebilecek en uygun yöntemleri seçer,
en az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi
konusunda çalışmalar yapar,
• Üretimi, ham maddeden tüketiciye ulaşıncaya
kadar tüm aşamalarında denetler,
kalite kontrolünü yapar.
Gıda Mühendisi olmak isteyenlerin, fizik, kimya,
biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu
konularda başarılı, inceleme ve araştırma
yapmaya meraklı, dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen,
sabırlı kişiler olması gerekir. Gıda
Mühendisleri fabrika, atölye, depo vb. gıda
ürünlerinin işlendiği yerlerde görev yaparlar.
Ortam sakin ve temizdir. Kontrol çalışmaları
sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda
bulunabilirler. Gıda Mühendisleri birinci
derecede kimyasal ve katkı maddeleriyle
ilgilidir. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde
bulunmaları gerekebilir.
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı Ziraat
Fakülteleri, Mühendislik Fakülteleri, Mühendislik-
Mimarlık Fakülteleri ve Kimya-Metalürji
Fakültelerinin Gıda Mühendisliği bölümlerinde
verilmektedir.
Gıda üretimi yapılan işletmelerde ilkel üretim
teknolojisinden modern teknolojiye geçilmesi
gelecekte mesleğin çalışma alanını genişletecektir.
Gıda Mühendislerinin yoğun olarak çalıştıkları
sektör özel sektördür. Gıda maddeleri
işleyen her türlü işletmede görev yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Kimya Mühendisi
Ziraat Mühendisi
Gıda Kimyacısı