Gastronomi Uzmanı; zengin Türk mutfak kültürünün
geliştirilmesini, uluslararası düzeyde tanıtılmasını
ve saygınlığının korunmasını sağlayan,
modern ve klasik pişirme teknikleriyle yiyecek-içecek
yönetimi konularında donanımlı, gıda ham
maddelerinin besin değerini kaybetmeden yemek
pişirme kültür ve aktivitesini resim, heykel, müzik,
felsefe ve görgü kuralları ile birleştirerek görsel şölen
içerisinde sunabilen yönetici kişidir.
Gastronomi Uzmanı;
• Dünya mutfak kültürü, sanat tarihi, yemek
tarihi konularında her türlü yerli ve yabancı
yazılı veya görsel yayınları takip eder, çıkan
sonuçları değerlendirir, konu ile ilgili raporlar
düzenler, ilgilileri bilgilendirir, istatistiki bilgiler
elde ederek muhafaza eder,
• Türk mutfak kültürünün ve yemeklerinin dünyanın
çeşitli ülkelerinde tanıtım ve geliştirilmesi
için çalışmalar ve uygulamalı sunumlar
yapar,
• Yaptığı araştırmalar doğrultusunda yeni
ürünlerin oluşturulması ve daha ekonomik
üretim tekniklerinin geliştirilmesine yönelik
projeler hazırlar, bunların uygulanmasını
sağlar,
• Gıda maddelerinin özelliklerini kaybetmeden
uzun süre korunması, ham maddelerden
daha verimli olarak yararlanılması, artık
maddelerin değerlendirilmesi, yeni ürünlere
dönüştürülmesi konularında araştırma yapar,
• Yönetici olarak diğer üretenlerle rekabet edebilecek
en uygun üretim yöntemlerini araştırır,
en iyi ve ekonomik ürünün üretilmesi
konusunda düşük maliyet çalışmaları yapar,
• Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya
kadar tüm aşamalarında denetler, yönetim
ve kalite kontrolünü yapar.
Gastronomi Uzmanı olmak isteyenlerin, fizik, kimya,
biyoloji, matematik alanlarına ilgili, inceleme
ve araştırma yapmaya meraklı, el becerisine sahip,
yoğun iş temposuna dayanıklı, takım çalışması
ruhuna sahip, damak tadı kuvvetli, hızlı karar verebilen,
hijyenik kurallara duyarlı, yoğun ve yaygın
dikkatini üst düzeyde kullanabilen, estetik, yaratıcı
ve sabırlı, el-göz koordinasyonu ve hayal gücü
gelişmiş kişiler olması gerekir. Gastronomi Uzmanları
çalışmaları sırasında bazen gürültülü, kokulu
bir ortamda bulunabilirler.
Mesleğin eğitimi üniversitelerin güzel sanatlar fakültesi
bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak
Sanatları ile turizm işletmeciliği ve bilişim bilimleri
yüksekokulu Gastronomi bölümlerinde verilmektedir.
Gastronomi Uzmanları yoğun olarak özel sektörde,
gıda maddeleri işleyen, müşteri potansiyeli yüksek
her türlü otel ve restoranda görev yapabilirler. Son
yıllarda ülkemiz turizminin gelişmesi nedeniyle
önümüzdeki yıllarda bu mesleğe olan talep daha
da artacaktır. Gastronomi Uzmanları yiyecek-içecek
işletmesi kurabilir ve yönetebilirler.
BENZER MESLEKLER Kimya Mühendisi, Gıda Mühendisi