Diyetisyen insanların yeterli, dengeli ve sağlıklı
bir biçimde beslenebilmeleri için yemek listelerinin
hazırlanması, yiyeceklerin sağlığa uygun
bir şekilde pişirilip sunulması konusunda çalışan,
var olan besin kaynaklarının ekonomik ve
sağlık kurallarına uygun olarak kullanılmasını
sağlayan, bireyi ve toplumu bilgilendiren meslek
elemanıdır.
Diyetisyenler;
• Besinlerin işlenmesi, hazırlanması, pişirilmesi
ve depolanması sırasında oluşan değişikliklerin
insan vücudundaki etkilerini inceler,
• Toplumda değişik yaş, cinsiyet ve fiziksel
uğraşısı olan grupların enerji ve diğer besin
öğeleri gereksinmelerini belirler,
• Yetersiz ve dengesiz beslenmenin yol açtığı
sağlık sorunlarına karşı önlemlerin alınmasını
sağlar, koruyucu diyetleri planlar,
• Ülkenin temel beslenme plan ve politikalarının
belirlenmesi ve uygulanmasında yardımcı
olur,
• Besin analizleri yapar,
• Diyet ürünleri geliştirir,
• Çeşitli hastalıklara uygun diyetleri planlar,
• Toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda
beslenme ilkelerine uygun hizmet verilmesini
sağlar.
• Toplumu ve bireyleri sağlıklı ve ekonomik
beslenme yöntemleri konusunda eğitir.
Diyetisyen olmak isteyenlerin fen bilimlerine
ilgili, işbirliği yapabilen, yardım etmekten hoşlanan,
dikkatli, araştırmacı, yeniliklere açık,
kendini iyi ifade edebilen, beden dilini iyi kullanan,
sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir.
Yaratıcılık ve yabancı dil bilmek başarıyı artıran
bir özelliktir. Hastanelerde, okullarda, yurtlarda,
fabrikalarda temiz ortamlarda görev yaparlar.
Ancak mutfak denetimi yaparken nemli
ve kokulu ortamda çalışmak durumundadır. İş
genellikle oturarak yürütülür.
Mesleğin eğitimi, sağlık bilimleri fakültesi, Beslenme
ve Diyetetik bölümünde verilmektedir.
Bölümü bitirenlerden Ortaöğretim Alan Öğretmenliği
Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya
Pedagojik Formasyon Programını tamamlayanlar
öğretmen olarak da çalışabilirler.
Halk Sağlığı Gıda Uzmanı
BENZER MESLEKLER Ev İdaresi ve Aile Ekonomisi Uzmanı
MESLEKLER